Sculpture Events

Feiten

Temperatuur: -8 Graden Celsius

De reusachtige sneeuw- en ijssculpturen worden geëxposeerd in een speciale thermische tent met een oppervlakte van 2.000 m². Hiermee heeft Roermond één van de grootste overdekte ijssculpturenfestivals ter wereld. In deze tent heerst een constante temperatuur van -8 graden Celsius. Deze temperatuur is noodzakelijk om de sneeuw- en ijskunst zo lang mogelijk in optimale conditie te houden.

Totale hoeveelheid ijs: 250.000 kilogram

In de eerste helft van november komen de koelvrachtwagens aan met hun lading reusachtige ijsblokken (ongeveer 2 meter lang, 1 meter breed en 70 centimeter hoog). Deze blokken, die per stuk zo’n 1500 kilo wegen, worden van tevoren in een periode van vier tot zes weken bij een temperatuur van -30 graden Celsius vervaardigd, waardoor het ijs transparant en glashelder is. Na aankomst van de 300.000 kilo ijs vindt het 'stacken' plaats. Hierbij worden de kolossale blokken ijs met behulp van een vorkheftruck op elkaar gestapeld om zo de gewenste hoogte te bereiken.


Totale hoeveelheid sneeuw: 250.000 kilogram

Behalve ijs wordt ook nog eens 250.000 kilogram sneeuw in de sculpturen verwerkt. De natuurlijke sneeuw wordt ter plekke met een speciale machine gemaakt. Met behulp van een 'snowblower' wordt de sneeuw in de houten mallen geblazen, waardoor massieve blokken sneeuw ontstaan als basis voor de bouw van sneeuwsculpturen.

Internationale sneeuw- en ijskunstenaars

Voordat het festival haar deuren opent voor het publiek, zal een team van 40 profesionele ‘carvers’ van 22 november tot en met 5 december dagelijks werken aan de inrichting van een van de grootste ijssculpturenfestivals ter wereld. Tijdens deze periode is de tentoonstelling nog niet toegankelijk voor het publiek! De kunstenaars, die al jarenlang deelnemen aan wedstrijden en festivals in o.a. Canada, China, Japan en de Verenigde Staten, komen niet alleen uit Nederland, maar vanuit diverse landen over de hele wereld, zoals Rusland, België, Engeland, Ierland, Finland, Zweden, Letland, Tsjechië, de Verenigde Staten en Canada. De Nederlandse carvers zijn afkomstig uit Den Haag, Delft, Rotterdam, Amsterdam, Katwijk, Alphen aan den Rijn en Utrecht. Bij het realiseren van de sneeuw- en ijssculpturen maken de kunstenaars gebruik van kettingzagen, gasbranders, strijkijzers, beitels, raspen, slijpers, mesjes en zagen.

Foto's